Onbezorgd uitgaan, ons nieuws

Leiden op weg naar het kampioenschap duurzame horeca van Nederland! En de Leidse regio doet mee. Van Leiderdorp tot Katwijk: wij berichten erover.

Tonijnsalade: kan het nog?

Kun je nu wél of geen tonijn meer eten? Daar past geen simpel ja of nee op. Vroeger liet ik voor de zekerheid alle tonijn links liggen omdat ik dacht dat deze met uitsterven werd ...

Eten van dichtbij

Weinig mensen weten hoeveel prachtige ingrediënten er in onze eigen, dichtbevolkte provincie geproduceerd worden. Het veenweidegebied ten oosten van Leiden telt bijvoorbeeld veel ...

(Plantaardig) aanbod creëert vraag

Oesterzwambitterballen van Haagse Zwam De laatste paar weken sta ik regelmatig met mijn skateboard op het schoolplein van mijn kids, in de hoop dat ze het leuk gaan vinden en daardoor vaker buiten ...

Rolcontainers en dikke diesels het centrum uit: ons plan voor bedrijfsafval

Onze binnenstad is fantastisch opgeknapt de laatste jaren, en toeristen weten Leiden steeds beter te vinden. Maar wat doen al die overvolle, soms openstaande rolcontainers nog op straat? Op dinsdagen ...

55 Leidse restaurants dringen CO2-uitstoot sterk terug

De Leidse energiescan voor de horeca is een succes. Op initiatief van onze stichting (Duurzame Horeca Leiden en omstreken) besloot de gemeenteraad in 2015 tot een gratis scan voor honderd Leidse ...

Leids kraanwater, lekker cool!

Kraanwater: ‘Hee, ga je me nog bestellen?’ Klant: ‘Mwah, ik durf niet zo goed. Vind het een beetje een armoedebod.’ Kraanwater: ‘Hoezo dan? Leids kraanwater is ...

Een klimaatvriendelijke steaktartaar

Tomaten in de winter? Is dat niet net zoiets als aardbeien met kerst? Vaak wel. De meeste tomaten hebben ’s winters een grote ‘footprint’: ze hebben veel kilometers achter de rug ...

Alexander wil groener, maar vlees is het populairst

‘Ik vind klimaat en milieu erg belangrijk’ zegt Anja Hu-Ma, chefkok en mede-eigenaar van het grote Chinese restaurant Alexander in de Stevenshof. ‘Daarom hebben we hier groene ...

Wordt Logica nationaal kampioen duurzame horeca?

Update oktober 2016: Restaurant Logica heeft op 19 september 2016 de Falco Eleonoraeprijs gewonnen voor verantwoorde en gezonde voeding. Deze speciale prijs voor Nederlandse menukaarten is ...

Kicken met je eigen bakje

Ruik je het al? Je nasi rames, babi pangang en saté in het warme, witte plastic? De stevige stapelbakjes en dunne doorschijntasjes lijken onlosmakelijk verbonden met Chinees eten. gratisSinds ...

Trek in een smeuïg visje zonder bijsmaak?

De vraag naar duurzame vis neemt de laatste jaren sterk toe. Vooral supermarkten verkopen steeds meer duurzame soorten. Hartstikke goed! Maar op menukaarten in restaurants zie je eigenlijk maar ...

Broodje burger in de Vrouwensteeg

Na tien jaar Leiden ben ik naar Amerika verhuisd. Mijn nieuwe thuisbasis, het slaperige stadje New Haven, is ongelooflijk verdeeld. Enerzijds heb je de Yale University, met 26 miljard dollar in de ...

`De quiche is helaas uitverkocht.´

Ze hadden geen horeca-ervaring toen ze lunchroom Logica in Leiden begonnen. Maar ze wisten wél wat ze misten als ze buiten de deur aten. Bianca van Went, samen met haar partner Bart van ...

Uitgaanspubliek wil minder Wattjes

Alle podia pompen er op een concert- of theateravond veel Watt doorheen. Alleen al de theaterspots zijn ware energieverslinders. Op verlichting, verwarming en andere techniek valt daarom veel te ...

Genoeg ge-waste, hier komt de doggybag

Ruim tienduizend ton voedsel. Zoveel eten veegt het keukenpersoneel in de Nederlandse horeca jaarlijks van onze borden de afvalbak in. Kan dat nou niet anders? Stichting Natuur & Milieu ontdekte ...

Scarlatti, Re-spons en 't Crabbetje gaan voor LED

In oktober 2015 ben ik vanuit het bedrijf Klimaatroute van start gegaan om horecazaken namens de Gemeente Leiden te voorzien van energiebesparingsadvies. Door efficiënter met het energieverbruik ...

Huh? Waarom doen we dit eigenlijk?

Omdat we maar één planeet hebben Omdat de klimaatverandering moet stoppen Omdat boeren overal ter wereld een eerlijk inkomen toekomt Omdat productiedieren dan een beter leven ...